Груша ЯБЛУНІВСЬКА
Груша Яблунівська
Походження — український зимовий сорт, отриманий на Придніпровській (або Придністровській) дослідній станції шляхом схрещування сортів Абат Фетель та Деканка дю Коміс.
ДЕРЕВО
Сила росту — середньоросле або сильноросле.
Крона — широко-пірамідальна, середньої густоти, компактна.
Пагони — скелетні гілки відходять від стовбура під кутом 45—50°
Скороплідність — вступає в плодоношення на 3–4-й рік.
ПЛОДИ
Розмір — середні — великі, масою 200–250 г (на звичайній підщепі) або 200–250 г (на айві), у деяких досягають 300 г.
Форма — грушоподібна або широко-грушоподібна, іноді нагадує два конуси, з’єднані основами.
Шкірка — тонка, але міцна; у фазі знімної стиглості — зеленувато-жовта, у споживчій — світло-жовта або з легким рум’янцем і легкою іржавістю.
М'якуш — білий або кремовий, щільний, маслянистий, ніжний, середньої соковитості, кисло-солодкий, дуже смачний; дегустаційна оцінка — 4,6–4,8 із 5.
ДОЗРІВАННЯ ТА ВРОЖАЙНІСТЬ
Знімна стиглість — кінець вересня.
Споживча стиглість — листопад – початок грудня.
Урожайність — висока й регулярна,21–26 кг з дерева.
Зберігання — добре зберігаються до березня — у холодильнику або погребі — без втрати смак.
ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ
Місце — сонячні, добре освітлені ділянки.
Ґрунт — родючий, дренований, суглинковий.
Зимостійкість — висока, добре переносить морози.
Запилення — сумісна з сортами «Стрийська», «Конференція», «Кучерянка», «Малевчанка».
Стійкість — до парші та бактеріального опіку листя
ВИКОРИСТАННЯ
Свіже споживання.
Консервування (компоти, варення, джеми).
Добра для випічки та десертів.