М'ята, 0, 1 г
ОПИС
М'ята перцева — багаторічна рослина заввишки до 1 м. Володіє сильним пряним ароматом. Містить аскорбінову кислоту, каротин, рутин, ефірну олію, в складі якої 40–65% ментолу зі свіжим, охолоджувальним смаком. Свіже і сушене листя, молоді пагони, квіти широко використовують для ароматизації різноманітних страв, напоїв, чаю, оцту, як приправу до сиру та ін.; в медицині як лікувальний засіб. Є основною сировиною для виготовлення валідолу, валокордину.
ВИРОЩУВАННЯ
Вирощують через розсаду або прямим висівом на легкі зволожені ґрунти. Для проростання необхідне світло, тому насіння лише трохи вдавлюють у ґрунт. Оптимальна температура для сходів і росту +18-20°C. Сходить через 14-28 днів після посіву. Висаджують розсаду, коли мине загроза приморозків. Густота стояння рослин на грядці 30 см одна від одної. Молоді рослини розвиваються досить повільно, вибагливі до вологи. Зріз стимулює регенерацію листя.
