Артишок зелений, 10 нас.
ОПИС
Артишок зелений – багаторічна трав'яниста овочева культура. Рослина висотою 90-120 см з великим темно-зеленим листям. Суцвіття зелені, щільні, округлі головки з гладкими лусочками, вага близько 100 г. В перший рік на рослині формується 4-6 суцвіть, які вживають у їжу. Наступні роки кількість суцвіть збільшується до 10-12. Багата на клітковину, вітаміни та мінерали. Артишок можна варити, смажити, запікати, тушкувати, додавати до супів, соусів та рагу. Їдять майже всі частини рослини, але найсмачнішою вважається середина суцвіття (квітколоже). Схожий на смак авокадо або злегка недозрілого волоського горіха.
ВИРОЩУВАННЯ
Насіння замочують, змішують з піском і стратифікують (витримують тиждень при температурі 3-5°C) перед посівом. Висівають насіння на початку лютого у касети або лотки. Розсаду пересаджують у відкритий ґрунт наприкінці травня, коли мине загроза заморозків, попередньо удобривши його компостом або перегноєм. Зазвичай відстань між рослинами становить близько 70 см. Для вирощування артишоку потрібен сонячний, добре дренований ґрунт із нейтральною кислотністю, а також регулярний полив, але без застою вологи.
