Артишок фіолетовий, 10 нас.
ОПИС
Артишок фіолетовий — багаторічна овочева та декоративна рослина, яка формує потужні кущі заввишки 150–200 см, з розлогою формою. Суцвіття великі (10–15 см у діаметрі), фіолетово-зеленого або бузкового кольору. Збір урожаю починається з другого року вирощування, до моменту, коли бутони розкриються. В їжу вживають м'ясисті частини квітколожа кошиків та основи лусок обгортки. Їдять сирими (на смак нагадують волоський горіх), відварними, запеченими або смаженими. Можна консервувати, але не заморожувати.
ВИРОЩУВАННЯ
Насіння замочують, змішують з піском і стратифікують (витримують тиждень при температурі 3-5°C) перед посівом. Висівають насіння на початку лютого у касети або лотки. Розсаду пересаджують у відкритий ґрунт наприкінці травня, коли мине загроза заморозків, попередньо удобривши його компостом або перегноєм. Зазвичай відстань між рослинами становить близько 70 см. Для вирощування артишоку потрібен сонячний, добре дренований ґрунт із нейтральною кислотністю, а також регулярний полив, але без застою вологи.
